Om

Jag heter Albin Ackerot och föddes i Göteborg 1988. Vid ett års ålder flyttade vi till Landvetter. Det är tack vare min mamma som jag började åka längdskidor som sjuåring i OK Landehof. Vi var ett härligt gäng som hade väldigt roligt ihop vilket gjorde att mitt skidintresse växte mer och mer.

Som 16-åring flyttade jag till Åsarna i södra Jämtland för tre år på skidgymnasiet. Här fick jag inte bara en bra utbildning utan fick också lära mig om teorin inom idrotten.

Redan i tidig ålder var jag väldigt intresserad av träning och planering.  Intresset ökade successivt. När jag slutade gymnasiet blev det därför ett naturligt val att flytta vidare till Östersund. Efter ett sabbatsår från studierna  och mer fokus på skidåkningen började jag läsa det Idrottsvetenskapliga programmet vid Mittuniversitetet. Jag har gått  steg 1, 2 och 3 i Svenska skidförbundets tränarutbildningar.  Dessutom uppdaterar jag Hjärt- och lungräddning (HLR) och 1:a hjälpen med jämna mellanrum.

Under vintern 2008 fick jag reda på att en synskadad kille på 13 år vid namn Zebastian Modin skulle börja åka längdskidor. Jag började som ledsagare till honom samma vinter. Under vintern tränade vi tillsammans c:a en gång i veckan, och allt eftersom samarbetet fungerade bra utökade vi träningarna tillsammans.

2010 blev vi uttagna till Paralympics i Vancouver. På de inledande distanserna uppnådde vi lite sämre resultat, men trots det lyckades vi knipa en bronspeng i den avslutande sprinten. Framgångarna ledde fram till en heltidssatsning  med fokus på nästa Paralympics i Sochi. Vi fick väldigt bra stöd från skidgymnasiet i Östersund vilket underlättade vårt arbete mycket. Vi bärgade  några pallplaceringar i världscupen 2013 och ett silver vid VM i Sollefteå samma år.

Det stora målet för Zebastian och mig var Paralympics i Sochi 2014. Där lyckades vi ta tre medaljer: två silver och ett brons. Efter ett framgångsrikt samarbete bestämde jag mig för att jag vill göra annat och satte upp nya mål i livet.

Den nya destinationen blev tillbaka till hemtrakterna. Flyttlasset gick till Göteborg tillsammans med min flickvän, Moa Buskqvist.

Senare började jag engagera mig i IK Sterns ungdomssektion som ungdomstränare. Där har jag också hjälpt tre killar med träningsplanering. Senare under hösten blev jag även ungdomstränare i Göteborgs Skidförbund.

2016-2017 läste jag Riksidrottsförbundets Elittränarutbildning, där jag fick lära mig och uppdatera mig kring allt gällande fysiologi, träning, psykologi med mera. Sedan 2019 läser jag fysioterapeutprogramet på Göteborgs universitet och kommer bli klar i januari 2022. Under utbildningens gång har jag även utbildat mig till diplomerad massör.